Reizen is zo vanzelfsprekend geworden dat weinigen een reis uitstellen omwille van zwangerschap. Toch moet men enkele feiten onder ogen zien :
- Statistisch gezien is de kans op de noodzaak van een medische interventie groter voor een zwangere vrouw. Men kan niet altijd voorzien of er problemen zullen optreden tijdens de zwangerschap. Men moet kijken wat de kwaliteit van de medische infrastructuur is in het land van bestemming.
- Het risico op infecties op reis is hoger. Deze infecties zijn ook moeilijker te behandelen wegens het potentieel nadelig effect van bepaalde essentiële geneesmiddelen op de embryo. Elke infectie die gepaard gaat met hoge koorts kan bovendien de bevalling op gang brengen.
- Het gaat meestal om een toeristische reis, men moet geen moeilijkheden zoeken. Een andere reisbestemming kiezen of de reis uitstellen heeft de 1e keus.
Aangezien het risico op een miskraam het grootst is tijdens het 1e trimester, kan men een verre reis beter uitstellen tot na deze periode. Reizen als dusdanig verhoogt het risico op een miskraam niet, maar de omvang van een eventuele ernstige bloeding kan voor problemen zorgen, vooral in afgelegen gebieden. De mogelijke combinatie van zwangerschapsbraken met reisziekte verhoogt het risico van hevig braken met uitdroging, zeker bij tropische temperaturen.
Tijdens het 3e trimester moet men vooral bedacht zijn op bloedingen, zwangerschapsvergiftiging en vroegtijdig breken van de vliezen. Bovendien wordt reizen tijdens het laatste trimester fysiek moeilijk en oncomfortabel.
De ideale periode om te reizen ligt tussen de 16 en 28 weken, de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt meestal achter de rug, er is minder kans op een miskraam en fysiek heeft men meestal een betere periode.
Het wordt afgeraden om te reizen naar afgelegen streken, naar gebieden waar gele koorts voorkomt en naar gebieden waar malaria heerst. Een acute aanval van malaria in de zwangerschap vormt een ernstige bedreiging voor moeder en kind, zwangere vrouwen trekken beduidend meer de malaria-mug aan dan niet zwangere vrouwen en lopen dus meer risico. Omdat niet alle anti-malariamiddelen tijdens de zwangerschap mogen worden toegepast, kan in sommige gebieden geen volledige bescherming verkregen worden. Daarnaast wordt het gebruik van een goede muggenmelk op basis van D.E.E.T afgeraden.
Tromboserisico bij lange vliegtuigreizen : veel drinken, losse kleding dragen, gemakkelijke schoenen of pantoffels aan, geregeld de benen uitstrekken en zeer regelmatig wat rondlopen in het vliegtuig
Reizigersdiarree : preventie is zeer belangrijk, gebruik van geneesmiddelen dient te worden vermeden. Voor de voorkoming van uitdroging is ORS inname van belang.
Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap sneller last van een vaginale schimmelinfectie. Reizen naar warme gebieden kan de kans hierop verhogen. Overleg voor vertrek met uw arts of u hiervoor een anti-schimmel middel kunt meenemen.